Állítsd össze egyszerűen az esküvői vendéglistát!

2022-01-10

Az esküvőszervezés talán az egyik legstresszesebb pontja a vendéglista összeállítása. Sokan - tévesen - úgy gondolják, hogy szinte mindenkit illik meghívni és vendégül látni. Mindennek ez az alapja, hiszen a körülbelüli meghívottak száma alapján tudunk elkezdeni helyszíneket nézni, ez a szám fogja a meghívók darabszámát is meghatározni.

Tehát egyértelmű, hogy ezt a feladatot nem nagyon lehet halogatni. Vedd számításba, hogy a meghívottak osztoznak majd legszebb pillanataidban, rajta lesznek az esküvői fotókon, találkoznak a családotokkal és a többi vendéggel. Első körben érdemes tollat ragadni vagy egy táblázatot megnyitni és összeírni azok nevét, akiket mindenképpen szeretnénk ott látni nagy napunkon, majd a távoli rokonokat, barátokat, munkatársakat, akiket szívesen látnánk, de nem okoz hatalmas törést, ha mégsem vesznek részt az eseményen. Ha az örömszülők is szeretnék vendégül látni pár közeli barátjukat, vagy bizonyos családtagokhoz ragaszkodnak, úgy érdemes velük is mihamarabb leülni egyeztetni. 
Mindenkit írjunk fel a listára, aki eszünkbe jut, majd később le lehet húzogatni őket prioritás szerint. Általánosságba véve +- 5 fővel érdemes számolni, ha külföldi meghívottaitok is vannak, úgy a jelenlegi járványhelyzet miatt kezelhetitek még rugalmasabban a számokat. Örök szabály, hogy ez a Ti napotok, így hát ne hagyjátok magatokat a vendéglistánál sem befolyásolni. Merjetek határozottak lenni és csak azokat meghívni, akiket Ti szeretnétek viszontlátni aznap.

Nézzük mik azok a főbb kérdések, melyek mentén könnyebben el tudjátok dönteni ki maradjon rajta a listán és ki kerüljön le onnan.

Találkoztál már az adott személlyel? 

Meg sem fordul a fejedben, hogy olyan személy is meg lesz hívva esküvődre, akikkel életedben nem találkoztál még, ugye? Azonban gyakrabban előfordul, mint gondolnád, hogy a pár nagy napjukon találkoznak először az illetővel. Lehet szó egy távoli, sosem látott rokonról, szülők gyerekkori barátjáról, ismerőséről. Vajon fontos meghívni, akivel nagyon beszélgetni se fogunk tudni az este folyamán? 

Mikor találkoztatok utoljára?

Ha 1-1,5 éve nem találkoztatok - és ennek nem a több ezer km-es távolság az oka - , akkor bizony nem fontos meghívnod esküvődre az illetőt. 

Ismered az életének mindennapjait is?

Szuper érzés, ha esküvőnk napján olyan emberek vesznek minket körül, akikkel folytonos a kapcsolattartás, tájékozottak vagyunk a másik életét illetően. Ők ismerik a történetünk, a kapcsolatunk alakulását, akár a kezdetektől nyomon követik azt. Gondold át jól, meghívsz-e olyat, aki szinte semmit nem tud életedről és ti sem az övékről. 

Ott voltál az esküvőjén / hivatalos vagy esküvőjére?

Ugyan semmi sem kötelező, de illik visszahívni azokat, akiknek az elmúlt időszakban részt vettél az esküvőjén, vagy akiknél a közeljövőben hivatalos vagy nagy napjukra. 

Munkatársak esetében felmerülő kérdés: Ha nem dolgoznátok együtt, akkor is tartanátok a kapcsolatot? 

Munkatársainkkal nap, mint nap együtt dolgozunk, ebédelünk, de vajon tényleg fontos személyek magánéletünkben is? Kapcsolatotok alapja csak a közös munkahely vagy többről van szó? 

Családodból mindenkit meg kell hívni?

Akikkel nem tartod a kapcsolatot, netán nem vagytok jóba, őket nem kötelező csak illendőségből meghívnotok.

Szeretsz ezzel a személlyel időt tölteni?

Az együtt töltött idő során jól érzed magad az illetővel? Ugyan az esküvő és a lagzi egy buli, azonban nagyon intim és személyes, tehát akkor is el tudod magad engedni, ha főnököd is veletek tölti ezt az estét?

Megváltoztatnád esküvőd dátumát az illető miatt?

El sem tudod képzelni, hogy a nehezen lefoglalt helyszínt és szolgáltatókat átfoglalnád másik dátumra csakis valaki miatt? Mi történik, ha például valamelyik szülőd, testvéred, netán legjobb barátod mégsem tud az adott dátumon részt venni esküvőd napján? Jobban belegondolva nem is olyan lehetetlen, hogy ebben az esetben módosítanád a dátumot, ugye? Aki miatt átszerveznéd nagy napotok, annak biztosan ott kell szerepelnie a lista élén. 

Kit hívjál meg a párjával együtt és kinek szóljon egyéni meghívás?

Sokszor nem könnyű kérdés, hiszen a párok változhatnak, hamar lehet valakiből szingli vagy éppen találhat magának párt. Természetesen a házaspárok mindenképpen hozhatják párjukat is, hiszen gondolj bele, neked hogyan esne, ha nem vihetnéd magaddal házastársad. Ugyanez igaz a régóta fix párral rendelkező vendégekre is. Akik azonban gyakran cserélgetik párjukat, ott nyugodtan hívjátok meg egyedül. És jön is a következő akadály. Na de hogyan ültessük le az egyedül érkezőket? Itt olvashatsz erről bővebben.

Kiket ne hívjunk meg, avagy a fekete lista
  • Az ismerőst, távoli rokont, aki biztosan nem tudna viselkedni a nagy napon.
  • Az ismerőst, távoli rokont, aki túlöltözne téged, nem tartaná be a dress code-ra vonatkozó ki nem mondott szabályokat.
  • Munkatársaid, akikkel a munkán kívül nem találkoztok és nem is tudtok egymás magánéletéről semmit.
  • Olyan barátot, akivel már évekkel ezelőtt eltávolodtatok egymástól. Lehet, hogy a gimiben még a bizalmasod volt, de valószínűleg oka volt annak, hogy már nem vagytok jóba.
  • Azt a barátot, aki csak az ingyen pia miatt venne részt esküvődön.
  • Hiába maradtál jóban egy exeddel, tiltólistás, hiszen leendő házastársadnak biztosan nem esne jól a jelenléte.
Mi legyen a gyerekekkel?

 Jellemzően a legkisebbek elfáradnak és már az éjféli menü előtt kidőlnek egy esküvőn. Ilyenkor hiába maradnának szívük szerint a szülők, mégis haza kell indulniuk. Amennyiben sok gyerek venne részt az esküvőn, akkor egy erre szakosodott szolgáltatót érdemes felfogadni, aki egész este foglalkoztatja a gyerkőcöket, majd figyel rájuk a pihenőidőszak alatt is. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy sokkal felszabadultabbak lesznek a szülők és nem fognak ideje korán lelépni sem. A nagyobbak - már rajzolni / színezni tudó gyerkőcök számára tökéletes lehet egy foglalkoztató füzet, mellyel jó időre lefoglalják majd magukat. Ma már az is elfogadott, ha a gyerekeket nem hívjátok meg. 

Kit hova hívjunk meg?

Elterjedt szokás, hogy a szertartáson több embert szeretnénk látni, mint a vacsorán és a hajnalig tartó mulatságon. Könnyen megoldható, hogy mindenki számára egyértelmű legyen mire is szól a meghívás.
TIPP: Kétféle meghívót kell készíttetni és mindenkinek a számára megfelelőt átadni. 
A szűk család általában az, akik részt vesznek az egész nap eseményein, templomi és polgári szertartáson, vacsorán és a bulin. Természetesen itt is akadnak kivételek, ahol például az ifjú pár bulizni csak a barátaikkal szeretnének, így a buli részre még a család sincs meghívva. Gyakori, hogy a templomi szertartásra a családon, barátokon túl a munkatársak is kapnak meghívást, azonban a ceremónia végén, csak a meghívottak egy szűkebb része utazik tovább a vacsora és a mulatozás helyszínére. Veszélye lehet, hogy akarva-akaratlanul azt közvetíti, hogy ezek a vendégek nem olyan fontosak, közeliek számotokra, hogy a teljes esküvőn részt vegyenek. 
Amennyiben a polgári szertartást külön tartjátok és a nagy napon szimbolikus szertartás lesz, úgy a polgári ceremóniát igazán meghitté és szűk körűvé tudjátok tenni. 

Sok meghívott magasabb költséggel jár?

Minél több vendéget hívunk meg, annál többe fog kerülni az étel- és italfogyasztás, meghívók, dekoráció. Azonban a szolgáltatók ára létszámtól független, valamint a ruhák, gyűrű stb. szintúgy. Ha kisebb kereted van esküvőtökre, akkor érdemes meghatározni mennyi meghívott fér a keretbe, majd ez alapján összeállítani a vendéglistát. 

Ne feledkezzünk meg a meghívókról sem

Bátran küldjünk - akár online - ‘Save the Date’ kártyát jó előre vendégeink számára, melyben csak a legfontosabb információk kapnak helyet, mint a helyszín és a dátum. Így az emberek idejében tájékoztatva lesznek, tudnak számolni esküvőtökkel. Amikor pedig összeálltak a részletek, akkor nekiállhattok a meghívó tervezésének, majd a várva várt osztogatásnak. 

save the date, esküvői meghívó

Remélem tudtam pár hasznos tanácsot összegyűjteni számodra. Biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő időt szántok a vendéglista kialakítására, úgy biztosan a megfelelő létszámban, a megfelelő emberekkel együtt fogjátok megünnepelni ezt a különleges eseményt! 


A 2024-es év színe a Peach Fuzz, egy bájos és meleg árnyalat, amely romantikus és édes hangulatot csempész az esküvőkbe is. 
A Peach Fuzz egy puha, bársonyos barackszín, amely frissességet és romantikát sugall. Ez az év színe érzéki és finom árnyalatokat hoz magával, ideális választás azoknak, akik egyedi, romantikus és emlékezetes esküvőt álmodnak meg.

A Karácsony minden gyermek számára különleges időszak, és mi, szülők mindent megteszünk, hogy a kicsik számára emlékezetes és varázslatos legyen.

Az esküvő megtervezésekor minden apróságra oda kell figyelni. Nem csak a gyönyörű helyszínről, a dekorációról vagy a zenéről kell gondoskodnunk. Esküvőd a meghívóval kezdődik, ez az első dolog, amit vendégeid láthatnak a Nagy nappal kapcsolatosan. Az esküvői trendek évről évre változnak, ez alól természetesen  a meghívók sem maradnak ki. Itt az elején szeretném már leszögezni, hogy akármilyen trendek is uralkodnak esküvőd évében, mindenben olyat válassz, ami Titeket tükröz, ami számotokra a tökéletes esküvőt jellemzi. Nézzük is mit jósolnak a szakértők 2024 esküvői meghívó trendjeinek.