Gyerekek az esküvőn?

2021-12-30

Örökké visszatérő kérdés, hogy esküvőnkön szeretnénk-e gyerekeket is a vendégek között látni vagy csak a felnőtteket hívnánk meg. 

Örökké visszatérő kérdés, hogy esküvőnkön szeretnénk-e gyerekeket is a vendégek között látni vagy csak a felnőtteket hívnánk meg. Egy esküvő a csemeték számára unalmas lehet, ezért fontos, hogy számukra is gondoskodj elfoglaltságról, szórakozási lehetőségről, ezzel szüleik válláról is leveszel egy kis terhet. Ha pároddal úgy döntötök szívesen látnátok a gyerkőcöket is a Nagy napon, akkor alább összegyűjtöttem pár tippet, amivel biztosan jól fognak szórakozni a legkisebbek és szüleik is. 
Az első kérdés egyből az lesz, hol üljenek a gyerekek? Ha sok a kicsi, akkor érdemes szüleik közé ültetni őket, hiszen nekik még szükségük van szüleikre. Azonban a gyerekes családokat ültethetitek egy asztalhoz, így biztosan lesz beszédtémájuk és a gyerekek is jól el tudnak együtt játszani. Ha idősebb gyerkőcök lesznek többségben, akkor bátran készítsetek gyerekasztalt számukra.

Gyerekasztal kialakítása
Először is gondoljátok meg nagyjából mennyi gyerek lesz esküvőtökön és milyen korosztályból. Ez fogja meghatározni milyen asztalt érdemes elkészítenetek, hiszen nem ugyanaz fogja lekötni az 5 éves és a 15 éves gyerkőcöket. Ha sok a gyerek, akkor nyugodtan ültessétek külön asztalhoz a kisebbeket és nagyobbakat. Azt javaslom a 15 év felettiek bátran foglaljanak helyet a felnőttek között. 
Ha a vacsora alatt nem is ültetitek külön a gyerekeket, akkor is érdemes a terem egyik szegletében egy külön asztalt kialakítani számukra, ahova el tudnak vonulni. Nektek ez egy kis erőfeszítés lesz, nekik viszont hatalmas öröm.
TIPP: A kisebbek asztalára akár firkálható papírt is tehetsz abrosz helyett.

esküvői gyerekfoglalkoztató füzet

Köszöntőital rájuk szabva:
A vendégvárás során a felnőtteket valamilyen alkoholos itallal szokás kínálni. Itt máris kirekesztve érezhetik magukat a kiskorúak. Készülj nekik is valamilyen kreatív köszöntőitallal.

Buborékfújó:
A szabadtéri esküvők nagy kedvence a buborékfújó, itt természetesen a gyerekek is kedvükre fújhatják a buborékokat. 

Sportos játékok:
Szabadtéri esküvőknél jó lehet valamilyen szabadtéri játék, ugrálóvár stb. Sok helyszínen plusz költségek nélkül található játszótér vagy ugrálóvár a legkisebbek számára. De pár ugrálókötél, hullahoppkarika vagy ugrálólabda beszerzése nem nagy befektetés.

Kreatív csomag:
Készüljetek színezőkkel vagy Gyermek foglalkoztató füzettel, természetesen esküvői témában. Helyezzetek ki színes ceruzákat, zsírkrétákat, biztos lehetsz benne, hogy egy időre leköti majd a kicsiket. Ha kicsit többet szánnál a gyereksarokra, akkor vegyél egy adag legót is, így egész este építhetnek is.

Cukorkás asztal:
A tuti befutó egy édességes / cukorkás asztal lesz, ahol óriás nyalókák, cukorkák, muffinok vagy fánkok kaphatnak helyet. Ezért minden gyerek odáig lesz, azonban szüleik lehet nem fogják már annyira értékelni a rengeteg édességet :) 

Társasjáték, kártyajáték:
Bátran tegyél ki a gyermekek asztalára számukra ideális társasjátékokat, kártyajátékokat. 

Táncparkett ördögei:
Egy-egy szám erejéig kérd meg a zenekart, hogy egy jól ismert gyerekdal csendüljön fel, erre biztosan minden gyermek a táncparkettre fog menni és kicsit ugrálni. 

Pihenőszoba:
Egyre több helyszínen van lehetőség egy csendes szoba kialakítására, ahol a gyerkőcök le tudnak pihenni. Ha van egy ilyan szoba, ahol a szülők le tudják fektetni gyermeküket, akkor nagyobb valószínűséggel maradnak a hajnalig tartó ünneplésen.

TIPP: A gyermekek felügyeletét és szórakoztatását bízzátok profikra, akik az esküvő teljes időtartalma alatt foglalkoznak a kicsikkel, így a felnőttek is önfeledten bulizhatnak. 

Ha még mindig bizonytalanok vagytok, akkor bátran kérdezzétek meg a szülőktől, mivel tehetnétek boldoggá gyermekeiket. Ők biztosan fognak tudni adni megannyi szuper tippet, így nem is lesz más dolgotok, mint megvalósítani közölük néhányat. 


Rengeteg üzenetet kapok Tőletek esküvői meghívó és papír kiegészítők árajánlat kérésére vonatkozóan, amiért iszonyat hálás vagyok! :) Sok üzenetet kapok, amiben csak ennyi áll: “Szia, 2022. xx. xx-én lesz az esküvőnk, melyre szeretnénk tőled meghívót rendelni. Tudnál nekünk egy árajánlatot küldeni? Köszönjük!” Sajnos ezek alapján nem tudok nektek ajánlatot adni. 
Így egy ideje már tervezem, hogy összegyűjtöm számotokra egy blog posztban, milyen információkra lesz szükségem, hogy pontos árajánlatot adhassak nektek, ezzel is gyorsítva a folyamatot. 

A meghívók és minden egyéb papír kiegészítőnél nagy a csábítás, hogy saját magának készítse el az ember, hiszen így még személyesebb lehet a végeredmény és még spórolhatunk is rajta. Vajon a valóságban is megállja a helyét a fenti állítás? Sokan már az elején rájönnek, hogy egy szép és igényesen elkészített egyedi meghívóhoz nem elég a Word program. Egyre többen nyúlnak ilyenkor egyből az elterjedt Canva nevű ingyenes online programhoz. Erről lejjebb olvashatsz részletesen. 

A hónapokig tartó legkörültekintőbb szervezés mellett is érhetnek meglepetések, melyeket sokszor meg lehetett volna előzni vagy gyorsan orvosolni. Leszakad egy gomb, megcsíp egy darázs, hólyagot tör a lábadra a cipő és még sorolhatnám. Hasznos lehet felkészülni ezekre a kellemetlenségekre, még akkor is ha végül nem lesz semmire sem szükséged az összeállított csomagból. Érdemes lehet összeállítani egy S.O.S. túlélőkészletet, ehhez gyűjtöttem össze számotokra egy listát, ami jól jöhet, ha beütne a baj.