Asztalok elrendezése az esküvőn

2021-12-30

Egy korábbi cikkben olvashattatok már arról, hogyan érdemes jól összeállítani az ültetési rendet. Most az asztalok elrendezéséről fogok nektek kicsit bővebben írni, hogy amennyiben lehetőségetek van a helyszínen több elrendezés közül választani, akkor kicsit könnyebb dolgotok legyen a számotokra lehető legjobb mellett dönteni.

Egy korábbi cikkben olvashattatok már arról, hogyan érdemes jól összeállítani az ültetési rendet. Most az asztalok elrendezéséről fogok nektek kicsit bővebben írni, hogy amennyiben lehetőségetek van a helyszínen több elrendezés közül választani, akkor kicsit könnyebb dolgotok legyen a számotokra lehető legjobb mellett dönteni.
A legtöbb esetben a helyszín meghatározza milyen módokat választhattok az asztalok elrendezésére. Azonban mégsem árt tudnotok milyen lehetőségek vannak, hátha szerencsések vagytok és több elrendezés közül tudtok választani az esküvőtökön. 

1. Elrendezés T-alakban
Kisebb létszámú esküvőknél szokás használni. Fotósok és videósok nem szokták kedvelni, ugyanis a vendégek könnyen kitakarhatják az ifjú párt. 

2. Elrendezés U-alakban
Kisebb és nagyobb létszámú esküvőnél is tökéletes elrendezés lehet. Kisebb létszámnál a vendégeket ültethetjük csak kívülre, így senki sem ül háttal senkinek. Ha elég széles az U alakzat, akkor a táncparkett és a zenekar elhelyezkedhet az alakzaton belül is. 

3. Kör asztalos elrendezés
Itthon nem ez a legelterjedtebb ültetési elrendezés. Ideális esetben 8-10 fős asztalokkal rendezik be a helyszínt. Az elrendezés előnye, hogy a baráti társaságok, családtagok egy asztalhoz kerülhetnek, hátránya viszont, hogy az egymással szemben ülők sokszor nem tudnak a köztük levő távolság és a zene miatt társalogni. Ezeknek az asztaloknak nagyobb helyigényük van, mint a táblaasztaloknak. A körasztalos elrendezésnél a főasztal szinte minden esetben táblaasztal, hogy senki ne üljön háttal a násznépnek, ha a főasztalnál csak az ifjú pár ül kettesben, akkor az ő asztaluk is lehet körasztal. 

4. Elrendezés fésű alakban
Az egyik talán legpraktikusabb elrendezés nagyobb létszám esetén. A násznép itt ül a legsűrűbben. 

Akármelyik elrendezés mellett is döntötök, tartsátok szem előtt, hogy elegendő hely maradjon a tánctérnek. Nincs annál rosszabb, mikor a vendégek egymást tapossák tánc közben. Inkább legyen nagyobb tánctér, mint kisebb, szűkösebb. Ha megtaláltátok a számotokra megfelelő elrendezést, akkor itt találtok pár tippet, hogyan tudjátok szuperül megírni az ültetési rendet. Az asztaloknál ültetőkártyákkal jelöljétek meg a vendégek pontos helyét, így mindenki gyorsan meg fogja találni a számára kijelölt ülőhelyet. 


Rengeteg üzenetet kapok Tőletek esküvői meghívó és papír kiegészítők árajánlat kérésére vonatkozóan, amiért iszonyat hálás vagyok! :) Sok üzenetet kapok, amiben csak ennyi áll: “Szia, 2022. xx. xx-én lesz az esküvőnk, melyre szeretnénk tőled meghívót rendelni. Tudnál nekünk egy árajánlatot küldeni? Köszönjük!” Sajnos ezek alapján nem tudok nektek ajánlatot adni. 
Így egy ideje már tervezem, hogy összegyűjtöm számotokra egy blog posztban, milyen információkra lesz szükségem, hogy pontos árajánlatot adhassak nektek, ezzel is gyorsítva a folyamatot. 

A meghívók és minden egyéb papír kiegészítőnél nagy a csábítás, hogy saját magának készítse el az ember, hiszen így még személyesebb lehet a végeredmény és még spórolhatunk is rajta. Vajon a valóságban is megállja a helyét a fenti állítás? Sokan már az elején rájönnek, hogy egy szép és igényesen elkészített egyedi meghívóhoz nem elég a Word program. Egyre többen nyúlnak ilyenkor egyből az elterjedt Canva nevű ingyenes online programhoz. Erről lejjebb olvashatsz részletesen. 

A hónapokig tartó legkörültekintőbb szervezés mellett is érhetnek meglepetések, melyeket sokszor meg lehetett volna előzni vagy gyorsan orvosolni. Leszakad egy gomb, megcsíp egy darázs, hólyagot tör a lábadra a cipő és még sorolhatnám. Hasznos lehet felkészülni ezekre a kellemetlenségekre, még akkor is ha végül nem lesz semmire sem szükséged az összeállított csomagból. Érdemes lehet összeállítani egy S.O.S. túlélőkészletet, ehhez gyűjtöttem össze számotokra egy listát, ami jól jöhet, ha beütne a baj.