Ültetési rend az esküvőn - Hogyan készítsük el jól?

2021-12-29

A csodaszépen dekorált helyszín, a jó zenekar, egy szuper ceremóniamester / vőfély és a kulináris élmények mellett a jó hangulat adja meg az esküvő sava-borsát. Ennek egyik feltétele a jó násznép. Ne bízzuk a véletlenre vendégeink elhelyezését a vacsora alatt. Készítsünk szuper ültetésrendet.

A csodaszépen dekorált helyszín, a jó zenekar, egy szuper ceremóniamester / vőfély és a kulináris élmények mellett a jó hangulat adja meg az esküvő sava-borsát. Ennek egyik feltétele a jó násznép. Ne bízzuk a véletlenre vendégeink elhelyezését a vacsora alatt. Nem jó ötlet a násznépre bízni, hogy szabadon foglaljanak helyet. Ugyan ez nagyon kötetlen megoldás lehet, azonban előfordulhat, hogy számunkra kedves közeli családtag távol kerül tőlünk vagy valaki olyan asztaltársasághoz kényszerül ülni, ahol senkit sem ismer. Tehát azt javaslom, hogy mindenképp készítsetek ültetési rendet és ültetőkártyákat. Praktikussága mellett egyben csodás dekorációként is szolgál egy ültetési rend tábla, melyet az étterem bejáratánál tudunk elhelyezni. 

Az biztos, hogy izgalmas kihívás lesz összeállítani az ülésrendet, hiszen nem egyszerű munkáról van szó, azonban vendégeitek biztosan hálásak lesznek, ha jó asztaltársaságot hoztok össze a vacsorához, majd az azt követő mulatsághoz. Ehhez gyűjtöttem össze számotokra néhány alapvető szabályt és jópár trükköt.
Egyet már az elején leszögezhetünk, az ifjú pár kiemelt helyen, a főasztalnál foglal helyet. Hagyományosan a menyasszony a vőlegény jobb oldalán ül, mellette a vőlegény apja, a menyasszony anyja és végül az egyik tanú. A vőlegény másik oldalán anyja, a menyasszony apja és a másik tanú helyezkedik el. Természetesen a házaspárokat ültethetjük egymás mellé is, tehát a menyasszony és a vőlegény mellé is saját szülei ülnek. Manapság egyre gyakoribb, hogy az ifjú párral csak tanúik és kísérőik ülnek ki a főasztalhoz, valamint sokszor csak az ifjú pár kettesben ül a díszhelyen. Ez a Ti nagy napotok, mindenképpen úgy üljetek a főasztalnál, ahogy számotokra a legkomfortosabb. 
Következő lépés a vendégek ültetése. A nésznép igen sokrétű, hiszen családtagok, rokonok, barátok, munkatársak egyvelege, ráadásul különböző korosztályból. Sokan ekkor találkoznak először egymással, tehát fontos, hogy megfelelő asztaltársasághoz kerüljön mindenki és jól érezze magát. 

ültetőtábla, esküvői ültetőtábla, ültetésrend, ültetésrend tábla

Alapvetően kétféle asztalt szokás használni, körasztalokat és táblaasztalt, melyek mérete és elrendezése a násznép méretétől, a helyiség adottságaitól és a pár igényeitől függ. A helyszínen sok minden múlik, a legtöbb helyszínen éppen ezért nem választhatunk asztalt, hanem a helyszínnel együtt jár a körasztalos vagy táblaasztalos elrendezés.
A táblaasztalos elrendezés sokszor jobb, ugyanis nagyobb méretű körasztal esetén nem biztos, hogy az egymással szemben ülők tudnak beszélgetni a távolság és a zene miatt. Körasztal esetén a 8-10 személyes az ideális, ennél nagyobbat csak különleges esetekben szokás alkalmazni, például nagy esküvők esetében. A táblaasztal előnye és egyben hátránya, hogy a mellettünk ülőkön kívül még három vendéggel tudunk kényelmesen beszélgetni, ennél többel azonban nem. 
TIPP: Napjainkban nagy divat az asztalokat szabadon hagyni, tehát nem fedik le abrosszal, csak az étkészlet kerül fel, így rusztikus dekorelemként szolgál már önmagában az asztal is. 

Alapvető szabály, hogy minden esetben a helyszínhez és azok adottságihoz kell alkalmazkodni. Kültéri rendezvény esetén sokkal nagyobb szabadságunk van az ültetést illetőleg, hiszen nincsenek falak, valamint általában kedvünkre tudjuk növelni a helyszínt. Egy teljesen szabad ég alatt megtartott esküvő esetében fenn áll a veszély, hogy az időjárás közbeszól. Ha a természet szerelmesei vagytok, érdemes lehet egy természetközeli tájat, borvidéket, tópartot választani, ahol fedett helyiség is rendelkezésetekre áll, ha az időjárás úgy alakulna. 
TIPP: Sokan döntenek sátor mellett, hiszen számos változat közül válogathatunk már.

És akkor nézzük a legnehezebb részét az ültetésnek, vagyis kit ki mellé ültessünk? Az ideális eset, ha a pár mindkét szülője ott tud lenni a nagy napon és még együtt is vannak, ilyenkor szinte mindig a pár mellett foglalnak helyet a főasztalnál. Arra figyeljetek, hogy 6-8 embernél több semmiképpen se foglaljon helyet a főasztalnál, nem ajánlott, hogy zsúfoltság legyen. Ha valamelyik szülőpár elvált, akkor nem illik összeültetni őket, ilyen esetben a tanúk és kísérőik szoktak a pár mellett ülni. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy Ti mit szeretnétek, kiket szeretnétek magatok körül, hiszen ez a nap rólatok szól. 
TIPP: Választhatjátok azt is, hogy csak Ti ketten ültök a főasztalnál, ebben az esetben jobban együtt lehettek, könnyebben egymásra tudtok koncentrálni, nyugodtabb az étkezés is. 

A főasztalhoz közeli asztalokhoz a közeli családtagokat illik ültetni, ezt követően a rokonokat, barátokat, végül a munkatársakat és a szolgáltatókat. Lehetőleg senki ne üljön a párnak háttal. Körasztalnál ez nehezen kivitelezhető. Mindemellett fontos figyelembe venni a zenekar elhelyezkedését, érdemes ugyanis a fiatalabb generációt a közelükbe ültetni, távolabb pedig az idősebbeket. Tudunk tehát ismeretség és kor szerint is csoportosítani. Ha sok gyerek lesz esküvőnkön, akkor érdemes lehet őket külön asztalhoz ültetni, mely számukra van dekorálva.
TIPP: Az asztalt abrosz helyett akár papírral is lefedhetjük, így telerajzolhatják ezzel lefoglalva magukat.

Lesznek vendégeink, akik egymás számára ismeretlenek. Ha az a célunk, hogy mindenki megismerje a másikat, akkor vegyítsük őket. De ha az örömszülők nem ismerik egymást annyira, akkor lehetőleg inkább ne rakjuk össze őket. Rokonokat és barátokat is vegyíthetünk, ha átgondoljuk kor ás érdeklődés alapján kik passzolnának össze. Természetesen a két családot ültethetjük külön is. A lényeg, hogy lehetőleg egyik vendég se érezze magát kellemetlenül, mert nem egy nagyobb társaság tagja. 

Az ültetés során fontos figyelembe vennünk a helyszín egyéb adottságait, vagyis merre helyezkedik el a konyha, tánctér és a mosdók. Az ifjú házasok lehetőleg ne üljenek a mosdó közelében. Az esküvő előtt mindig érdemes a személyzettel egyeztetni, hogy milyen útvonalon fognak közlekedni, a konyhától legtávolabb helyezkedjen el a főasztal. Ideális esetben a tánctér a főasztallal szemben van, így a pár kényelmesen rálát az eseményekre. Kifejezetten jó tud lenni, ha van egy terasza a teremnek, ahova a násznép ki tud menni friss levegőt szívni, valamint a cigiseknek is jól fog jönni. 

Manapság nagyon divatos ültetésrendtáblát készíttetni, melyről a vendégek könnyen leolvashatják hol tudnak helyet foglalni majd a vacsora alatt. Érdemes a táblát az étterem bejáratához tenni, jól látható helyre, így biztosan senki nem megy el mellette. Ezeknek a tábláknak rengeteg változata van, minden esetben az esküvő stílusához és színeihez tud igazodni. 
TIPP: Interaktívvá teheted az esküvő ezen részét, kis ajándékokon “rejtheted el” az asztalok sorszámát, vagy matematikai példa is mutathatja ki melyik asztalnál ül majd. 

Fontos az ételérzékenyekre is gondolnunk, az ő helyüket külön megjelölni a helyszínnek. A felesleges stressz elkerülése végett nem árt arra sem gondolnunk, ha netán valaki mégis hozna magával plusz kísérőt, vagy valaki aznap reggel jelezné, hogy mégsem tudnak jönni.

ültetőtábla, esküvői ültetőtábla, ültetésrend, ültetésrend tábla

Saját esküvőnkön a Covid többször közbeszólt, így külföldi vendégeink nem tudtak eljönni, így az ülésrendet többször terveztük át. Nálunk utazás témájú volt az esküvő, ennek megfelelően nem asztalszámok voltak, hanem országok városokkal. Volt, aki sajnos aznap reggel mondta le a meghívást, mivel megbetegedtek. Sajnos ez előfordul, azonban ebben az esetben sem szabad kétségbe esnünk. Ugyan ekkor már elég kevés esély van az ültetési rend módosítására, de üres székeket mégsem jó látni az asztaloknál. Így mi egyszerűen mindenkit 2-vel odébb toltunk ‘U alakban’ elrendezett táblaasztalainknál. Itt jöttek nagyon jól az ültetőkártyák, hiszen ezeket az utolsó pillanatban is át tudjuk rendezni és higgyétek el ezek segítségével mindenki gyorsan megtalálta a helyét. 

ültetőkártya, greenery ültetőkártya, esküvői ültetőkártya

Manapság rengeteg opció közül választhatunk, ha ültetőkártyáról van szó. A legjobb minden esetben a meghívóhoz, esküvő arculatához illeszkedően elkészíttetni a kártyákat is. Lehetőségünk van vendégeink teljes nevét kiírni, de akár elég csak a beceneveket feltüntetnünk. A szokványos kártyák mellett sok kreatív lehetőséggel is találkozhatunk. A vendégek neve kerülhet édességre, söralátétre, kis zászlókon virágokba szúrhatjuk. Tehát az ültető lehet egyben a köszönetajándékunk is. 

 

10 extra tipp az ültetési rend elkészítéséhez

1. Érdemes megkérdeznetek az örömszülőket, általában jobban ismerik a rokonságot, éppen ezért valószínűleg fognak olyat mondani, amit érdemes lesz figyelembe vennetek az ültetési rend készítésekor.

2. Ha a családban vagy barátaitok között akadnak régi haragosok, úgy lehetőleg őket minél távolabb ültessétek egymástól.

3. Próbáljátok meg a szótlanabb, kevésbé bulizós vendégeket ne egy kupacba ültetni, így van esély arra, hogy magával ragadja őket a körülöttük ülők hangulata. 

4. A bulizósabb, hangosabb vendégeket se egybe ültessétek, könnyen elvihetik a figyelmet az ifjú párról.

5. Lehetőleg a férfiak és nők keveredjenek, ne alakuljon kis nagyobb csapat férfi vagy női társaság. 

6. A kisebb gyerekeket érdemes szüleik között elhelyezni, őket ne tegyük külön asztalhoz, hiszen az étkezés alatt szükségük lesz szüleik segítségére.

7. Ha a gyerekeknek nincsen külön asztaluk, úgy a gyerekes családokat egymás közelébe ültessétek, így a felnőtteknek is lesz közös témájuk, a gyerekek pedig könnyen eljátszhatnak közben.

8. A közvetlen asztalszomszédok mellett az egymással szemben ülőkre is figyeljetek.

9. Ha megoldható és jó ötletnek gondoljátok, akkor a szingli barátokat bátran ültethetitek egymás mellé. De különálló szingli asztalt NE csináljatok, ez általában kínosan sül el.

10. Az esküvőtökön dolgozó szolgáltatókra is gondoljatok, hiszen ők egész nap azért dolgoznak, hogy felejthetetlenné varázsolják nagy napotokat. Természetesen az ő asztaluk lehet egy félreesőbb helyen.


A 2024-es év színe a Peach Fuzz, egy bájos és meleg árnyalat, amely romantikus és édes hangulatot csempész az esküvőkbe is. 
A Peach Fuzz egy puha, bársonyos barackszín, amely frissességet és romantikát sugall. Ez az év színe érzéki és finom árnyalatokat hoz magával, ideális választás azoknak, akik egyedi, romantikus és emlékezetes esküvőt álmodnak meg.

A Karácsony minden gyermek számára különleges időszak, és mi, szülők mindent megteszünk, hogy a kicsik számára emlékezetes és varázslatos legyen.

Az esküvő megtervezésekor minden apróságra oda kell figyelni. Nem csak a gyönyörű helyszínről, a dekorációról vagy a zenéről kell gondoskodnunk. Esküvőd a meghívóval kezdődik, ez az első dolog, amit vendégeid láthatnak a Nagy nappal kapcsolatosan. Az esküvői trendek évről évre változnak, ez alól természetesen  a meghívók sem maradnak ki. Itt az elején szeretném már leszögezni, hogy akármilyen trendek is uralkodnak esküvőd évében, mindenben olyat válassz, ami Titeket tükröz, ami számotokra a tökéletes esküvőt jellemzi. Nézzük is mit jósolnak a szakértők 2024 esküvői meghívó trendjeinek.