Esküvői meghívó: Ezekre érdemes figyelned a tervezésnél!

2021-10-09

Eljutottál a szervezésben ahhoz a ponthoz, hogy készülhetnek a meghívók? Szuper! Valószínűleg sok-sok meghívót néztél már a neten, jó eséllyel választani sem tudsz a nagy kavalkádban. Egyáltalán nem csoda! Annyi féle szín, minta és stílus közül választhatunk ma már, hogy könnyen el lehet veszni a rengetegben. Lépésről lépésre segítek a meghívók kiválasztásának folyamatában.

A meghívó nem csak egyszerűen az információt közli, hanem a leendő esküvőtök stílusát, hangulatát is közvetíti. A színekben, kreativitásában, választott idézetben, szövegben ott van a menyasszony és a vőlegény személyisége. Éppen ezért kellő odafigyelést igényel, érdemes időt szánni rá és körüljárni a lehetőségeinket. 

Stílus meghatározása
Vélhetően már megvan a helyszínetek és esküvőtök stílusát is meghatároztátok már. Ezzel máris szűkítetted kicsit a meghívók körét. Mindig könnyebb adott stílussal dolgozni, mint vaktában kitalálni az esküvő különálló részeit. Tehát vintage esküvőhöz vintage meghívó, rocker esküvőhöz rocker meghívó és így tovább. Figyelj az évszakra és a napszakra is, nem ajánlott ugyanolyan meghívót készíttetni egy nyári esküvőre, mint egy télire. Ugyanígy nem passzol ugyanaz a meghívó egy délutáni állófogadásos partihoz és egy hajnalig tartó táncos mulatsághoz. A meghívóval így felkészíthetitek a násznépet arra, hogy milyen hangulatú esküvőre készüljenek, kis ízelítőt adhattok a témából. 

Színvilág
Gondold jól át az adott stílushoz milyen színek passzolnának, milyen árnyalatokat szeretsz, a választott helyszínen vannak-e domináló színek. Próbáld meg néhány színpárra szűkíteni a kört, ez nagy segítség lesz meghívóid tervezőjének. Később a színvilág és minták, formák az esküvői kiegészítőkön is visszaköszönnek (ültetőkártya, menükártya, köszönetajándék)

Foma és méret
A normál, szabványos méretek mellett manapság már ezernyi egyéb lehetőséged van formát és méretet tekintve is. Meghívód lehet kihajtogatós, több oldalas, forgathatod, lehet álló vagy fekvő tájolású. 
Fontos tudnod, hogy ha borítékot is szeretnél meghívóitokhoz, akkor szabványos méretekhez fogsz könnyebben borítékot találni. A különlegesebb méretű meghívókhoz lehetőséged van egyedileg borítékot készíttetned.
TIPP: Csomagold meghívód sima vagy mintás pauszba, vagy vékony papírba, tedd kémcsőbe.

Papírtípus
Kérheted matt vagy fényes papírra, pausz papírra vagy design papírokra. 
TIPP: Tudd milyen költségvetést szánsz a meghívókra, hiszen egy design papírra elkészített meghívó költségesebb lesz, mint egy sima műnyomó vagy ofszet papírra nyomott változata.
Fontos a papír jó megválasztása, hiszen nem minden szöveg és minta fog passzolni hozzá. Modernebb betűtípushoz modernebb papír illik. 

Szövegezés
A meghívó szövegénél vannak fix információk, amiknek meg kell jelennie és vannak extra infók, amiket közölhetsz, ha szeretnél.
Semmiképpen se felejtsétek ki, de erről itt olvashatsz bővebben.
- neveitek
- ceremónia helyszíne és időpontja
- lakodalom helyszíne és időpontja
- visszajelzés dátuma és elérhetőségek
TIPP: a visszaigazolást 1-2 héttel korábbra kérd, így még bőven lesz időd megkeresni azokat, akik nem jeleztek vissza a kért időpontra.
Hogy milyen formába foglaljátok ezeket az adatokat az csak rajtatok múlik, választhattok egy sablon szöveget vagy megírhatjátok Ti magatok is. Kerülhet bele idézet és nászajándékkérő versike is. A szöveg mindenképpen olvasható betűtípussal készüljön, szellősen, átláthatóan.

Költségek
Minél egyedibb a meghívó, annál költségesebb lesz. Találsz olcsóbb verziót is, amennyiben számodra megfelel olyan meghívó, melyből több százezer példány készült (Kínában vagy Törökországban). Tudd, hogy ezeknél nincs lehetőséged módosításra, csakis a szöveget írják át.

Meghívó kiegészítői
Könnyen feldobhatóak a legegyszerűbb meghívók is, szalagokkal, madzaggal, gyöngyökkel, viaszpecséttel, de tehetünk melléjük szárított virágot, terméseket.

EXTRA TIPP: 
- családonként 1 meghívóval számoljatok
- rendeljetek kb. 10 db extra meghívót (rendszeresen érkeznek hozzám párok, hogy még kellene 1-2 db meghívó, ilyenkor azonban minimum 5-10 db meghívót meg kell rendelniük, újra fizetni a szállítási költséget, tehát érdemes egyszerre megfelelő darabszámot rendelni)
- fogalmazzatok egyértelműen, pontosan, kit hívtok meg (Pl.: Nagy Péter és családja, Nagy Péter és párja)
- a meghívó szövegét Ti is alaposan nézzétek át, nehogy helyesírási hiba, elírás rontsa el az összképet

A meghívók az elsők között vannak a listán, amiket kipiálhatsz és haladhatsz a szervezés folyamatával, ne halogasd a meghívók tervezését! Keress bátran és tervezzük meg együtt álmaid meghívóját!


Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Esküvői költségtervező
Talán jelenleg az egyik legfontosabb kérdés a párok számára, hogy mennyibe is kerül egy esküvő megszervezése? 
Érdemes első lépésként átbeszélnetek, hogy mennyit tudtok / szeretnétek esküvőtökre szánni. Fontos meghatároznotok, hogy miből nem szeretnétek engedni és mi az a tétel, ahol tudtok kompromisszmot kötni / esetlegesen lejjebb adni az igényeitekből. Így a fontosabb dolgokra tudtok pénzt átcsoportosítani.

Először is engedd meg, hogy gratuláljak közelgő esküvőtökhöz! :) Az alábbi  lista 12 hónapra lebontva kínál kényelmes időbeosztást. Ne feledd semmi nincsen kőbe vésve, mindent úgy csinálj, ahogy Nektek jól esik.