Na de milyen papírt válasszak? - Esküvői meghívó papírtípusok

2023-04-17

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra. 

Talán a legfontosabb, hogy a kiválasztott meghívó, valamint a felhasznált papírok összhangban legyenek. Amikor ez nem valósul meg, sokszor zavaros lesz a végeredmény, amit természetesen egyik meghívott sem fog szóvá tenni, de esküvőd hangulatát nem fogja közvetíteni nagy napod hírvivője. Minden esetben jelzem számodra, hogy megálmodott meghívódhoz melyik papírok ajánlottak.
A papírok vastagsága sem utolsó szempont, hiszen meghívód nem készülhet sima fénymásoló papírra, ugye? :) Nálam mindig 250 g/m2 - 350 g/m2 súlyú papírra készülnek a meghívók, hogy tartása legyen (A fénymásoló papír súlya: 80 g/m2).

Nézzük milyen papírokból választhatsz:

 • Műnyomó papír
  Felülete krétázott, szépen simított, mázolt papír, ennek következtében csúszós, enyhén fényes felületű. A festék nem szívódik be a papírba és a képek élesek, a színek telítettebbek lesznek. Akkor érdemes emellett döntenetek, ha fénykép kerül a meghívóra vagy fontos, hogy a színek igazán élesek legyenek. Tehát fényképes meghívókhoz vagy modern stílusú meghívókhoz ajánlom elsődlegesen.
   
 • Ofszet papír
  Felülete enyhén simított natúr papír, matt hatású. Felületén nincs máz, így a festéket magába szívja, így hát a képek fakóbbak és életlenebbek lesznek. Legjobban a famentes rajzlaphoz tudnám hasonlítani. Gyönyörűen mutat rajta a vízfesték hatású grafika, tökéletes választás a greenery stílushoz is. 
   
 • Texturált design papír
  Nagyban hasonlít a hagyományos, kézzel merített papírokhoz. Természetesség jellemzi, az egyik legkedveltebb kreatív papír. Felülete textúrált, vagyis ha az ujjadat végighúzod rajta, akkor érzed a domborúságát. Kopottas hatás érhető el. Vízfesték hatású grafikákhoz és a kevésbé modern mintákhoz szoktam ajánlani elsődlegesen.
 • Gyöngyházfényű papír
  Intenzíven csillogó, enyhén színjátszó, fémes hatású papír. A fényviszonyok változásával mindig más színárnyalatban tündököl. A grafikán áttűnik a csillogás, így tehát ha csillogó meghívót szeretnétek, mindenképpen ezt a papírt válasszátok. Tapintása selymes, csillogása elegánsan ünnepivé varázsolja meghívód.
 • Pausz papír
  Vékony, enyhén átlátszó papír. Hatalmas előnye, hogy a rá nyomtatott kép / grafika színei élénkségtől fognak ragyogni. Kémcsöves meghívóknál csakis ez a papír használható, valamint igazán különleges hatást lehet elérni ha a pauszra csak a szöveg kerül, mögötte egy vastag papírra pedig a kép található. 
 • Kukorica papír - Zero Waste választás
  Környezetbarát, mázolatlan papír. Gyártása során kukorica melléktermékével helyettesítenek 15% friss cellulózt. A felhasznált anyag látható a papírban, ettől még különlegesebb hatást érhetünk el a meghívóknál.

Remélem ha csak kicsit is, de tudtam segíteni, hogy könnyebben eligazodj a rengeteg papírfajta között és gyorsabban menjen a választás melyik papíron szeretnéd viszontlátni álmaid meghívóját. 


A Karácsony minden gyermek számára különleges időszak, és mi, szülők mindent megteszünk, hogy a kicsik számára emlékezetes és varázslatos legyen.

Az esküvő megtervezésekor minden apróságra oda kell figyelni. Nem csak a gyönyörű helyszínről, a dekorációról vagy a zenéről kell gondoskodnunk. Esküvőd a meghívóval kezdődik, ez az első dolog, amit vendégeid láthatnak a Nagy nappal kapcsolatosan. Az esküvői trendek évről évre változnak, ez alól természetesen  a meghívók sem maradnak ki. Itt az elején szeretném már leszögezni, hogy akármilyen trendek is uralkodnak esküvőd évében, mindenben olyat válassz, ami Titeket tükröz, ami számotokra a tökéletes esküvőt jellemzi. Nézzük is mit jósolnak a szakértők 2024 esküvői meghívó trendjeinek.

Vannak párok, akik már elkezdték szervezni 2024-es esküvőjüket, de a többség majd csak most veti bele magát igazán a szervezésbe. Szeretnéd tudni milyen esküvői trendek fognak hódítani 2024-ben? Összegyűjtöttem nektek a várható trendeket, amik szakértők szerint idén népszerűek lesznek.