Na de milyen papírt válasszak? - Esküvői meghívó papírtípusok

2023-04-17

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra. 

Talán a legfontosabb, hogy a kiválasztott meghívó, valamint a felhasznált papírok összhangban legyenek. Amikor ez nem valósul meg, sokszor zavaros lesz a végeredmény, amit természetesen egyik meghívott sem fog szóvá tenni, de esküvőd hangulatát nem fogja közvetíteni nagy napod hírvivője. Minden esetben jelzem számodra, hogy megálmodott meghívódhoz melyik papírok ajánlottak.
A papírok vastagsága sem utolsó szempont, hiszen meghívód nem készülhet sima fénymásoló papírra, ugye? :) Nálam mindig 250 g/m2 - 350 g/m2 súlyú papírra készülnek a meghívók, hogy tartása legyen (A fénymásoló papír súlya: 80 g/m2).

Nézzük milyen papírokból választhatsz:

 • Műnyomó papír
  Felülete krétázott, szépen simított, mázolt papír, ennek következtében csúszós, enyhén fényes felületű. A festék nem szívódik be a papírba és a képek élesek, a színek telítettebbek lesznek. Akkor érdemes emellett döntenetek, ha fénykép kerül a meghívóra vagy fontos, hogy a színek igazán élesek legyenek. Tehát fényképes meghívókhoz vagy modern stílusú meghívókhoz ajánlom elsődlegesen.
   
 • Ofszet papír
  Felülete enyhén simított natúr papír, matt hatású. Felületén nincs máz, így a festéket magába szívja, így hát a képek fakóbbak és életlenebbek lesznek. Legjobban a famentes rajzlaphoz tudnám hasonlítani. Gyönyörűen mutat rajta a vízfesték hatású grafika, tökéletes választás a greenery stílushoz is. 
   
 • Texturált design papír
  Nagyban hasonlít a hagyományos, kézzel merített papírokhoz. Természetesség jellemzi, az egyik legkedveltebb kreatív papír. Felülete textúrált, vagyis ha az ujjadat végighúzod rajta, akkor érzed a domborúságát. Kopottas hatás érhető el. Vízfesték hatású grafikákhoz és a kevésbé modern mintákhoz szoktam ajánlani elsődlegesen.
 • Gyöngyházfényű papír
  Intenzíven csillogó, enyhén színjátszó, fémes hatású papír. A fényviszonyok változásával mindig más színárnyalatban tündököl. A grafikán áttűnik a csillogás, így tehát ha csillogó meghívót szeretnétek, mindenképpen ezt a papírt válasszátok. Tapintása selymes, csillogása elegánsan ünnepivé varázsolja meghívód.
 • Pausz papír
  Vékony, enyhén átlátszó papír. Hatalmas előnye, hogy a rá nyomtatott kép / grafika színei élénkségtől fognak ragyogni. Kémcsöves meghívóknál csakis ez a papír használható, valamint igazán különleges hatást lehet elérni ha a pauszra csak a szöveg kerül, mögötte egy vastag papírra pedig a kép található. 
 • Kukorica papír - Zero Waste választás
  Környezetbarát, mázolatlan papír. Gyártása során kukorica melléktermékével helyettesítenek 15% friss cellulózt. A felhasznált anyag látható a papírban, ettől még különlegesebb hatást érhetünk el a meghívóknál.

Remélem ha csak kicsit is, de tudtam segíteni, hogy könnyebben eligazodj a rengeteg papírfajta között és gyorsabban menjen a választás melyik papíron szeretnéd viszontlátni álmaid meghívóját. 


Esküvői költségtervező
Talán jelenleg az egyik legfontosabb kérdés a párok számára, hogy mennyibe is kerül egy esküvő megszervezése? 
Érdemes első lépésként átbeszélnetek, hogy mennyit tudtok / szeretnétek esküvőtökre szánni. Fontos meghatároznotok, hogy miből nem szeretnétek engedni és mi az a tétel, ahol tudtok kompromisszmot kötni / esetlegesen lejjebb adni az igényeitekből. Így a fontosabb dolgokra tudtok pénzt átcsoportosítani.

Először is engedd meg, hogy gratuláljak közelgő esküvőtökhöz! :) Az alábbi  lista 12 hónapra lebontva kínál kényelmes időbeosztást. Ne feledd semmi nincsen kőbe vésve, mindent úgy csinálj, ahogy Nektek jól esik.

Rengeteg üzenetet kapok Tőletek esküvői meghívó és papír kiegészítők árajánlat kérésére vonatkozóan, amiért iszonyat hálás vagyok! :) Sok üzenetet kapok, amiben csak ennyi áll: “Szia, 2022. xx. xx-én lesz az esküvőnk, melyre szeretnénk tőled meghívót rendelni. Tudnál nekünk egy árajánlatot küldeni? Köszönjük!” Sajnos ezek alapján nem tudok nektek ajánlatot adni. 
Így egy ideje már tervezem, hogy összegyűjtöm számotokra egy blog posztban, milyen információkra lesz szükségem, hogy pontos árajánlatot adhassak nektek, ezzel is gyorsítva a folyamatot.