Na de milyen papírt válasszak? - Esküvői meghívó papírtípusok

2023-04-17

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra. 

Talán a legfontosabb, hogy a kiválasztott meghívó, valamint a felhasznált papírok összhangban legyenek. Amikor ez nem valósul meg, sokszor zavaros lesz a végeredmény, amit természetesen egyik meghívott sem fog szóvá tenni, de esküvőd hangulatát nem fogja közvetíteni nagy napod hírvivője. Minden esetben jelzem számodra, hogy megálmodott meghívódhoz melyik papírok ajánlottak.
A papírok vastagsága sem utolsó szempont, hiszen meghívód nem készülhet sima fénymásoló papírra, ugye? :) Nálam mindig 250 g/m2 - 350 g/m2 súlyú papírra készülnek a meghívók, hogy tartása legyen (A fénymásoló papír súlya: 80 g/m2).

Nézzük milyen papírokból választhatsz:

  • Műnyomó papír
    Felülete krétázott, szépen simított, mázolt papír, ennek következtében csúszós, enyhén fényes felületű. A festék nem szívódik be a papírba és a képek élesek, a színek telítettebbek lesznek. Akkor érdemes emellett döntenetek, ha fénykép kerül a meghívóra vagy fontos, hogy a színek igazán élesek legyenek. Tehát fényképes meghívókhoz vagy modern stílusú meghívókhoz ajánlom elsődlegesen.
     
  • Ofszet papír
    Felülete enyhén simított natúr papír, matt hatású. Felületén nincs máz, így a festéket magába szívja, így hát a képek fakóbbak és életlenebbek lesznek. Legjobban a famentes rajzlaphoz tudnám hasonlítani. Gyönyörűen mutat rajta a vízfesték hatású grafika, tökéletes választás a greenery stílushoz is. 
     
  • Texturált design papír
    Nagyban hasonlít a hagyományos, kézzel merített papírokhoz. Természetesség jellemzi, az egyik legkedveltebb kreatív papír. Felülete textúrált, vagyis ha az ujjadat végighúzod rajta, akkor érzed a domborúságát. Kopottas hatás érhető el. Vízfesték hatású grafikákhoz és a kevésbé modern mintákhoz szoktam ajánlani elsődlegesen.
  • Gyöngyházfényű papír
    Intenzíven csillogó, enyhén színjátszó, fémes hatású papír. A fényviszonyok változásával mindig más színárnyalatban tündököl. A grafikán áttűnik a csillogás, így tehát ha csillogó meghívót szeretnétek, mindenképpen ezt a papírt válasszátok. Tapintása selymes, csillogása elegánsan ünnepivé varázsolja meghívód.
  • Pausz papír
    Vékony, enyhén átlátszó papír. Hatalmas előnye, hogy a rá nyomtatott kép / grafika színei élénkségtől fognak ragyogni. Kémcsöves meghívóknál csakis ez a papír használható, valamint igazán különleges hatást lehet elérni ha a pauszra csak a szöveg kerül, mögötte egy vastag papírra pedig a kép található. 
  • Kukorica papír - Zero Waste választás
    Környezetbarát, mázolatlan papír. Gyártása során kukorica melléktermékével helyettesítenek 15% friss cellulózt. A felhasznált anyag látható a papírban, ettől még különlegesebb hatást érhetünk el a meghívóknál.

Remélem ha csak kicsit is, de tudtam segíteni, hogy könnyebben eligazodj a rengeteg papírfajta között és gyorsabban menjen a választás melyik papíron szeretnéd viszontlátni álmaid meghívóját. 


A 2024-es év színe a Peach Fuzz, egy bájos és meleg árnyalat, amely romantikus és édes hangulatot csempész az esküvőkbe is. 
A Peach Fuzz egy puha, bársonyos barackszín, amely frissességet és romantikát sugall. Ez az év színe érzéki és finom árnyalatokat hoz magával, ideális választás azoknak, akik egyedi, romantikus és emlékezetes esküvőt álmodnak meg.

A Karácsony minden gyermek számára különleges időszak, és mi, szülők mindent megteszünk, hogy a kicsik számára emlékezetes és varázslatos legyen.

Az esküvő megtervezésekor minden apróságra oda kell figyelni. Nem csak a gyönyörű helyszínről, a dekorációról vagy a zenéről kell gondoskodnunk. Esküvőd a meghívóval kezdődik, ez az első dolog, amit vendégeid láthatnak a Nagy nappal kapcsolatosan. Az esküvői trendek évről évre változnak, ez alól természetesen  a meghívók sem maradnak ki. Itt az elején szeretném már leszögezni, hogy akármilyen trendek is uralkodnak esküvőd évében, mindenben olyat válassz, ami Titeket tükröz, ami számotokra a tökéletes esküvőt jellemzi. Nézzük is mit jósolnak a szakértők 2024 esküvői meghívó trendjeinek.