Mikor küldjük ki az esküvői meghívót? (esküvői meghívó etikett)

2021-12-29

A pár eljegyzésétől kezdve jópár esküvővel kapcsolatos eseményre kerül sor, melyekre meghívót szokás küldeni. Mint tudjuk a nagy nap egyik legfontosabb eleme a meghívó, hiszen ez rejt minden lényeges információt vendégeink számára. Mindemellett fontos üzenetet hordoz esküvőnk hangulatáról, színeiről, stílusáról, esetleg tematikájáról. Mikor adjuk át a meghívót, milyen etikettekre érdemes figyelnünk? 

A pár eljegyzésétől kezdve jópár esküvővel kapcsolatos eseményre kerül sor, melyekre meghívót szokás küldeni. Mint tudjuk a nagy nap egyik legfontosabb eleme a meghívó, hiszen ez rejt minden lényeges információt vendégeink számára. Mindemellett fontos üzenetet hordoz esküvőnk hangulatáról, színeiről, stílusáról, esetleg tematikájáról.

Esküvői meghívók
Hagyományosan az esküvői meghívócsomag tartalmazza a meghívót, a válaszkártyát (RSVP) és minden egyéb kártyát (programkártya, szálláskártya stb.). Ezek mind-mind hasznos információkkal szolgálnak a vendégek számára.

Az esküvő előtt mennyi idővel érdemes kiküldeni a meghívókat?
Hagyományosan 6-12 héttel az esküvő dátuma előtt érdemes kiküldeni a meghívókat, így általában elegendő ideje van a vendégeknek, hogy részt tudjanak venni esküvőnkön. Amennyiben esküvőtök dátuma valamilyen ünnephez közeli, esetleg nyaralási főszezonra esik, akkor érdemes minél előbb szétküldeni a meghívókat. Így senkinek nem kell majd előre lefoglalt nyaralása és a Ti esküvőtök között választania.
Természetesen van, aki jóval előbb küldi szét a meghívókat. Itthon is egyre többen küldenek akár már 1 évvel esküvőjük előtt ‘save the date’ kártyát a meghívottak számára, hogy mindenki tudjon már jó előre tervezni a közelgő esküvővel. Ez a kártya lényegében egy emlékeztető az esküvő dátumáról és helyszínéről. 
Akadnak olyan párok is, akik csak szóban tájékoztatják a násznépet, majd az esküvő előtt 3-4 héttel adják át a kézzel fogható meghívóikat.

Kinek adjunk meghívót?
Természetesen mindenki számára, akit szeretnénk viszontlátni esküvőnkön. Előfordulhat persze, hogy bizonyos vendégeket csak a szertartásokra hívnánk meg, a vacsorára és mulatozásra már nem. Ebben az esetben számukra más szövegezésű meghívót érdemes átadni a félreértések elkerülése végett. 

Kérjünk visszajelzést vendégeinktől? Mikorra?
Mindenképpen kérjünk visszajelzést, mivel így többek között idejében le tudod adni a helyszínnek a végleges létszámot és pontos ültetési tervet tudsz készíteni. Akadnak vendégek, akik maguktól elfelejtenek visszajelezni a kért határidőre. Ebben az esetben őt Te keresd meg, így biztosan nem lesz félreértés.
A visszajelzéseket 3-4 héttel az esküvő előtt érdemes kérni, hiszen a legtöbb helyszín 2-3 héttel a dátum előtt kéri a végleges fix létszámot részünkről.

Milyen formában kérjük a visszajelzést? Hol helyezzünk el a meghívón?
A meghívó mellé adhatsz RSVP (visszajelző) kártyát, melyet a meghívottak kitöltve tudnak visszaküldeni részetekre. Természetesen a meghívó szövegében is elhelyezhető, hogy visszajelzést kértek és ezt milyen elérhetőségen tehetik meg a vendégek. Manapság a leggyakoribb a telefonon vagy e-mailen kért visszajelzés. 

Milyen időpontokat érdemes megjelölnünk meghívónkon?
Általában az esküvők vendégvárással kezdődnek, melyet érdemes a szertartás megkezdése előtt 30-45 perccel megjelölni. Ezt az időpontot mindenképpen jelöljük meg a meghívón (nem muszáj kiírni, hogy ez a vendégvárás kezdete, egyszerűen csak ez a kezdési időpont, így biztosan senki nem fog elkésni). Érdemes a nap menetrendjéből is a főbb programpontokat feltüntetni, ezzel is segítve vendégeinket, hogy mikor mi fog következni. Természetesen egy jó ceremóniamester vagy vőfély végig időben jelzi a vendégek számára a soron következő programot, de ha a meghívóban feltüntetjük például a vacsora várható időpontját, úgy nem fogják ezt kérdezgetni. Akár a vendégvárás időszakát, akár az üresjáratokat érdemes valamilyen programlehetőséggel kitöltenünk, ilyen lehet egy fotósarok kialakítása vendégkönyvvel.

Mi a helyzet, ha van külföldről érkező vendégünk is?
Manapság ez egyre gyakoribb, hogy vendégeink között akadnak olyanok is, akik más országban élnek. Természetesen az Ő meghívóikat tudjátok postával vagy futárszolgálattal is küldeni, ha nincs módotok személyesen odaadni. Azonban ebben az esetben e-mailben is küldd el számukra a meghívót a részletekkel, hogy idejében elkezdhessék megszervezni utazásukat. Amennyiben sok vendéged él külföldön érdemes a meghívókat akár már 12 héttel ellőbb kiküldeni, hogy biztosan időben megérkezzen mindenkihez. 

Csak felnőtteket szeretnénk az esküvőnkön. Hogyan jelezzük, hogy gyermeket senki ne hozzon magával?
A meghívón pontosan tüntesd fel, hogy kinek szól, minden vendég név szerint szerepeljen rajta. Azonban ez a szülőknek plusz feladatot jelent, hiszen gyermeküknak megfelelő felügyeletet kell biztosítaniuk esküvőtök időpontjában. Ez sokaknak nem könnyű feladat. Ha sok gyermek van a családban, érdemes lehet gyermekfelügyeletet biztosítanotok esküvőtök idejére. Nagyobb gyermekeket (3-12 éves korig) Gyerek foglalkoztató füzettel is lefoglalhatsz, melyért a szülők igazán hálásak lesznek. 

Dress code
A többség egy esküvőre elegánsan fog felöltözni, azonban ha biztosra akarsz menni, elhelyezhetsz kisebb jelzéseket a meghívón, mint például “alkalmi viselet”, “koktél viselet”. Amennyiben tematikus esküvőt szerveztek és különleges ruhaigényetek van, azt mindenképpen jelezzétek a meghívóban és az átadáskor is. 

Minden vendég párját is meg kell hívnom?
Természetesen ez a Ti nagy napotok, így semmi sem kötelező! Ha a meghívott nem házas vagy nincsen komoly kapcsolatban, akkor teljesen elfogadható egyedül hívni őt. A legtöbben megértik, ha a meghívó csak számukra szól, főleg ha szűkebb körben megrendezésre kerülő esküvőről van szó.

Hogyan jelezzem, hogy pénzt szeretnénk nászajándékba?
Manapság a legtöbben már alapból pénzt adnak nászajándéknak, de persze még mindig akadnak, akik tányérkészlettel kedveskednének számotokra. Ezt elkerülendő érdemes a meghívón nászajándék kérő verset elhelyezni vagy kis ikonnal jelölni, hogy pénznek örülnétek a legjobban.

Esküvői köszönőkártyák
Nagyon szép gesztus az esküvőt követő napokban / hetekben köszönő levelet írni vendégeinknek, ez történhet akár elektronikus formában is. Érdemes lehet megvárni az esküvői képeket és egy képválogatással együtt kiküldeni a köszönő sorokat.

Remélem ezzel a pár aprósággal segíteni tudok, hogy könnyebben tudd elkészíttetni meghívódat, majd átadni azokat. :)


Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Esküvői költségtervező
Talán jelenleg az egyik legfontosabb kérdés a párok számára, hogy mennyibe is kerül egy esküvő megszervezése? 
Érdemes első lépésként átbeszélnetek, hogy mennyit tudtok / szeretnétek esküvőtökre szánni. Fontos meghatároznotok, hogy miből nem szeretnétek engedni és mi az a tétel, ahol tudtok kompromisszmot kötni / esetlegesen lejjebb adni az igényeitekből. Így a fontosabb dolgokra tudtok pénzt átcsoportosítani.

Először is engedd meg, hogy gratuláljak közelgő esküvőtökhöz! :) Az alábbi  lista 12 hónapra lebontva kínál kényelmes időbeosztást. Ne feledd semmi nincsen kőbe vésve, mindent úgy csinálj, ahogy Nektek jól esik.