10 dolog, amire egy esküvőn a vendégek panaszkodni szoktak

2021-03-04

Ugyan az esküvő a Ti nagy napotok és mindenki Rátok fog figyelni, azonban mégsem szólhat minden csak Rólatok! Figyelnetek kell a vendégeitek igényeire is, ha igazán emlékezetes esküvőt szeretnétek, amit mindenki hosszú ideig fog emlegetni aztán.

Ugyan az esküvő a Ti nagy napotok és mindenki Rátok fog figyelni, azonban mégsem szólhat minden csak Rólatok!
Figyelnetek kell a vendégeitek igényeire is, ha igazán emlékezetes esküvőt szeretnétek, amit mindenki hosszú ideig fog emlegetni aztán. Összeszedtem Nektek azokat a hibákat, amikre leggyakrabban panaszkodnak a vendégek.

1. Unatkoztam

Legyünk őszinték, a lakodalomra mindenki azért megy el, hogy Veletek ünnepeljen ÉS szórakozzon. Próbáljatok figyelni, hogy minél több ember számára élvezhető programokkal készüljetek. Legyen a tarsolyotokban pár játék is, amivel fel tudjátok rázni a násznépet, ha szükség lenne rá. 

2. Fizetnem kellet az italokért

Érdemes figyelnetek rá, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt kínáljatok italokat, vagyis legyen erősebb és kicsit lágyabb, krémesebb alkohol is a kínálatban. Mindenképpen legyen többféle alkoholmentes innivaló is, valamint ha tehetitek készüljetek kávéval és energiaitalokkal is, hogy biztosan hajnalig tartson a mulatozás.
Az italválasztékot érdemes a menükártyákon vagy külön itallapokon is feltüntetni, így senkit sem fog meglepetés érni, mikor italt kér a pincértől. 

3. Idegenekkel kellett egy asztalnál ülnöm

Az ültetés elkészítésénél jól gondoljátok át ki kit ismer. Ismeretleneket nem célszerű egymás mellé ültetni. Ha valamelyik vendégetek senkit se ismer a meghívottak közül, akkor őt ajánlott vele azonos korú vendégek közé ültetnetek.

4. Éhes voltam, túl későn kezdődött a vacsora

Vendégeitek lehet, hogy messziről érkeznek vagy egyik helyszínről a másikra való utazások hosszúra nyúlnak. Végre megérkeznek a lagzi helyszínére és ott toporognak korgó gyomorral, várva a vacsora kezdését, ami azonban még idő. Ezt nagyon egyszerűen elkerülhetitek, ha készültök vendégváró falatokkal. (A legtöbb helyszín csomagajánlataiban van vendégvárás) Az éhes emberek sosem lesznek jó vendégek!

5. Nem laktam jól, nem tudtam megenni az ételt

Ajánlott az asztalokra menükártyákat elhelyezni, így vendégeitek tudni fogják milyen ételekre számíthatnak, ezzel be tudják osztani maguknak az egyes fogásokat. Valamint informálva lesznek arról is, ha például éjfélkor újra fel lesz tálalva valami étel.
Ennél a pontnál térjünk ki azokra a vendégekre is, akiknek valamilyen ételallergiájuk van vagy érzékenyek. Számukra rendeljünk külön vacsorát vagy legyen legalább egy fajta étel a menüben, amit ők is meg tudnak enni. Lehet, hogy kevesebb féle ételből tudnak majd válogatni, de legalább biztosan nem maradnak éhesek.

6. Szörnyű volt a zene

Természetesen, ahogy az esküvő minden eleme, a zene is Titeket, a Ti ízléseteket fogja tükrözni, azonban fontos, hogy a vendégek is jól érezzék magukat, hiszen akkor lesz igazán fergeteges bulihangulat. Szerencsés, ha olyan zenekart vagy DJ-t választotok, aki többféle zenei stílusban is jártas.

7. Nem hozhattam a gyerekeimet

Egyre divatosabb gyerekmentes esküvőt szervezni, azonban erről előre kell tájékoztatni a vendégeket. Ilyenkor nekik plusz feladatuk, költségük keletkezhet, hiszen gondoskodniuk kell a gyermekek elhelyezéséről az esküvő időtartalma alatt. Szuper kompromisszum lehet, ha az esküvőre felbéreltek egy animátort / óvónénit, aki a gyerekekkel foglalkozik, így a szülők gondtalanul bulizhatnak. Ha erre nincsen keretetek, hiszen egy esküvő igen drága költségekkel jár, akkor ajánlom számotokra a gyermek foglalkoztató füzetünket, mely az óvodás korosztálytól a kisiskolásokig leköti a gyerkőcöket. Ha tehetitek egy kényelmes gyereksarkot is berendezhettek nekik, ahol kényelmesen színezhetnek és oldhatják meg a feladatokat.

8. Hosszú várakozás a ceremónia és a vacsora között

Sokszor a szertartás után tud elvonulni az ifjú pár elkészíteni a fotókat, ilyenkor a násznép várakozik vagy egyik helyszínről a másikra utazik. Nem szerencsés, ha több óra telik a programok között, de ha már így alakult sincsen nagy probléma, szervezz programot a vendégeidnek a fennálló időintervallumra. 
TIPP: csárdák esetében lehetőség szokott lenni lovasbemutatóra, lovaskocsizásra, hívhatsz stand up comedy előadót vagy a gyerekeknek bűvészt. Csak a fantáziás szabhat határt, hogy kitaláljátok mivel töltsétek ki vendégeitek számára az üresjáratokat. 

9. Túl sok a beszéd

A családok és barátok részéről szívmelengető lehet egy egy beszéd megtartása, azonban egyetlen vendég sem vágyik arra, hogy egész este ezeket a beszédeket hallgassa. Emlékezz, ők elsődlegesen ünnepelni jöttek és szórakozni Veletek.

10. Nincsen kijelölt helyem a vacsoránál

Érdemes előre jól kigondolni kit hova szeretnénk ültetni és ezt jelezni is a násznép számára, hogy ki melyik asztalnál foglaljon helyet. Nincsen annál kaotikusabb helyzet, amikor a vendégek próbálnak helyet találni maguknak az asztaloknál, az esküvő nem egy iskolai ebéd vagy munkahelyi vacsora, ahol mindenki oda ül ahova éppen tud.

Remélem Te is találtál pár hasznos tanácsot a fentiek közül és olyan lesz a lagzitok, ahogy azt mindig is képzeltétek!

 


Rengeteg féle és fajta papír elérhető már a piacon, melyekre esküvői meghívódat kérheted. Na de melyiket válaszd? Akármelyik meghívóhoz jó bármelyik papír? Esetleg a meghívó stílusa meghatározza a papír fajtáját is? Nehéz lehet a döntés, így ebben próbálok kis segítséget hozni számodra.

Esküvői költségtervező
Talán jelenleg az egyik legfontosabb kérdés a párok számára, hogy mennyibe is kerül egy esküvő megszervezése? 
Érdemes első lépésként átbeszélnetek, hogy mennyit tudtok / szeretnétek esküvőtökre szánni. Fontos meghatároznotok, hogy miből nem szeretnétek engedni és mi az a tétel, ahol tudtok kompromisszmot kötni / esetlegesen lejjebb adni az igényeitekből. Így a fontosabb dolgokra tudtok pénzt átcsoportosítani.

Először is engedd meg, hogy gratuláljak közelgő esküvőtökhöz! :) Az alábbi  lista 12 hónapra lebontva kínál kényelmes időbeosztást. Ne feledd semmi nincsen kőbe vésve, mindent úgy csinálj, ahogy Nektek jól esik.